Garsaus kūrinio mįslė įminta


2009-03-05
Virginija Skučaitė
Garsaus kūrinio mįslė įminta

Praėjus bemaž aštuoniems dešimtmečiams, paaiškėjo, kas yra skulptūros "Sėdintis vyras", stovinčios Ąžuolyne prie tvenkinėlio, sukūrimo iniciatorius, autorius ir modelis.

Užuomina – senoje nuotraukoje

Kaunietė Stasė Martinaitytė-Šilgalienė savo archyve yra išsaugojusi maždaug 1934 m. darytą nuotrauką, kurioje ji su mama sėdi ant skulptūros, vaizduojančios atletiško sudėjimo vyro figūrą, postamento. Nuotraukoje matyti gražiai sutvarkyta skulptūros aplinka, gėlynai. Nuotraukos savininkė tvirtino žinanti, kieno iniciatyva atsiradusi ta skulptūra ir kas ją sukūrė.

"Mano tėvas, Pranas Martinaitis, tarpukariu buvo žinomas dekoratyvinės sodininkystės specialistas. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, jis baigė Berlyno sodininkystės mokyklą, dirbo įsteigtame Botanikos sode vyriausiuoju sodininku, o nuo 1927 m. – Kauno miesto valdybos Sodininkystės skyriaus vedėju", – prisiminė S.Martinaitytė-Šilgalienė.

P.Martinaitis sodino Ąžuolyną, kitus miesto parkus, rūpinosi Laisvės alėjos, Vytauto Didžiojo karo muziejaus, Pažaislio vienuolyno, įvairių Lietuvos dvarų želdiniais.

Tapęs miesto Sodininkystės skyriaus vedėju, P.Martinaitis plyname Ąžuolyno lauke įkūrė vadinamąją Kauno sodininkystę: pastatė inspektus ir šiltnamius, pasodino medelių, daugybę gėlių ir sumanė paįvairinti šios vietovės kraštovaizdį skulptūra.

Kadangi skyriuje lėšų nebuvo per daug, negalėjo užsakyti skulptūros pas garsius ano meto skulptorius – Juozą Zikarą ar Bronių Pundzių, tai kreipėsi į jaunutį skulptorių Napoleoną Petrulį, kuris išgarsėjo tik sovietmečiu, sukūręs grupę skulptūrinių portretų, kauniečiams žinomus "Keturis komunistus", stovėjusius Ramybės parke, bei daugybę kitų tam laikotarpiui būdingų veikėjų skulptūrinių portretų.

Ant skulptūros nuotraukos, kurią išsaugojo S.Martinaitytė-Šilgalienė, jos tėvo ranka užrašyta "Petrulis". Kito skulptoriaus šia pavarde tada Lietuvoje nebuvo. Tuo metu jis buvo neseniai baigęs mokslus Kauno meno mokykloje.

Pozavo kaunietis šaulys

Kaunietis Gediminas Jankus, Kauno savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorius, paneigė gajų mitą, kad skulptūroje pavaizduotas tvenkinėlyje nuskendusio turtingų kauniečių sūnus.

"Skulptoriui pozavo mano tėvas Petras Jankus. Jis dažnai atsivesdavo mus, vaikus, prie šios skulptūros ir sakydavo, kad pozavęs ją kūrusiam skulptoriui. Tai buvo prieš pirmąją tautinę olimpiadą, kuri įvyko 1938 m. Matyt, todėl skulptūrai buvo pasirinktas sportiškos išvaizdos mano tėvas. Tuo metu jis garsėjo Kaune ne tik kaip įvairių sporto šakų mėgėjas, aktyvus Šaulių sąjungos narys, bet ir kaip atletiško kūno sudėjimo vyras", – pasakojo G.Jankus. Beje, jo tėvui buvo patikėta nešti Pirmosios tautinės olimpiados vėliavą.

Likimą lems specialistai

Dabar skulptūra atrodo liūdnai – stovi apleistoje aplinkoje, postamentas aptrupėjęs, apsamanojęs, nuskeltas skulptūroje pavaizduoto vyro smakras, ištrupėjusi koja.

G.Jankus siekė, kad ši skulptūra būtų restauruota, tačiau Miesto plėtros departamento Kultūros paveldo skyriuje sužinojo, kad šis kūrinys nėra įtrauktas į saugotinų objektų sąrašą, nes iki šiol nebuvo žinomas jos autorius.

Minėto skyriaus vyriausioji specialistė Danutė Rūkienė, sužinojusi naujienas apie sutartiniu pavadinimu "Sėdintis vyras" pavadintą skulptūrą, sakė, kad tas ilgus dešimtmečius bešeimininkiu vadintas kūrinys turėtų pereiti savivaldybės žinion, tačiau prieš tai specialistai turės išspręsti daugybę klausimų, kurių tokiais atvejais visuomet iškyla.