Su meile kepti sausainiai – skani ir piniginei draugiška Kalėdų dovana (receptai)

  • Teksto dydis:

Kas gali atsispirti šviežiems, kvapniems ir su meile iškeptiems sausainiams? Dietistė Indrė Trusovė primena, kad nereikia baimintis kartais pasisaldinti gyvenimą, ir kviečia išmėginti kelis sausainių receptus – tai bus puiki Kalėdų vaišių ar valgomų dovanų gaminimo repeticija.

„Valgomos dovanos nuostabios tuo, kad yra panaudojamos. Tai ir praktiška, ir skanu, be to, neapkrauna namų galbūt nereikalingais daiktais“, – kalba dietistė I. Trusovė.

Panašiai galvoja ir daugiau nei pusė šalies gyventojų – prekybos tinklo „Maxima“ užsakymu atliktas gyventojų nuomonės tyrimas rodo, kad šiemet kas antras gyventojas per svarbiausias metų šventes artimiesiems ketina dovanoti valgomų dovanų. Ši graži tradicija vis labiau prigyja – žmonės kepa meduolius, gamina užtepėles ar kitokius savo firminius patiekalus.

Dietistė I. Trusovė pasakoja, kad per praėjusias Kalėdas ją itin nudžiugino dovanų gauta įvairiausių užkandžių ir skanėstų su trumais dėžė.

„Visuomet juokauju, kad, jei norite mane pradžiuginti, padovanokite valgomą dovaną. Pati mėgstu dovanoti įvairių aliejų, arbatų, kavos, sūrių, pyragų. Rinkdama dovaną stengiuosi atkreipti dėmesį į tai, ką žmogus mėgsta. Na, o šiais metais dalį dovanėlių ruošime ir savo rankomis – su dukryte planuojame iškepti sausainių, kuriuos ji galės padovanoti močiutėms ir draugėms“, – sako I. Trusovė.

Ji primena, kad saldumynų bijoti ar stengtis jų visiškai atsisakyti nereikia. Kiekvienas gali sau leisti malonumą saikingai pasmaližiauti ir tai neprieštarauja sveikos mitybos principams. Tiesa, mitybos specialistė pataria saldumynais mėgautis pirmoje dienos pusėje ir tik po sveikatai palankaus maisto, kuriame netrūksta baltymų ir gerųjų riebalų.

I. Trusovė dalijasi keliais jos šeimoje mėgstamų sausainių receptais ir kviečia parepetuoti valgomų dovanų ruošimą.


Imbieriniai meduoliai

100 g sviesto,

100 g medaus,

200 g migdolų miltų,

2 šaukštelių imbiero miltelių,

1 šaukštelis tarkuoto šviežio imbiero,

1 šaukštelis cinamono.

Visus ingredientus sumaišykite. Masė turi būti minkoma. Jei trūksta tvirtumo – dėkite daugiau migdolų miltų. Jeigu atrodo per kieta – pridėkite sviesto arba medaus. Suminkius tešlą į kamuoliuką, susukite į maistinę plėvelę ir dėkite ją į šaldytuvą atvėsti – palikite kokioms 30 min. Tuomet ištraukite ir iškočiokite iki 5 mm storio. Formelėmis iš tešlos išpjaukite norimus sausainius. Kepkite iki 160 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol pradės ruduoti. Vietoj medaus galite naudoti klevų, agavų, datulių sirupus. Migdolų miltus galite keisti grikių, avižų ar speltų miltais. Tik atminkite – kiekvieni miltai skirtingai suriša tešlą, tad neskubėkite supilti viso reikiamo kiekio iškart. Na, o sausainių puošimas – tik jūsų fantazijos reikalas.

Kokosiniai sausainiai

220 g kokosų drožlių,

2 kiaušiniai,

70 ml klevų sirupo,

2 šaukštai speltų miltų.

Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių, švariame sausame inde baltymus išplakite iki standžių putų. Kitame inde išplakite trynius, suberkite į juos kokosų drožles, sirupą, miltus ir viską išmaišykite. Masę palengva supilkite į baltymus ir lengvai išmaišykite. Iš paruoštos masės ant kepimo popieriumi išklotos skardos šaukštu formuokite nedidelius sausainėlius. Kepkite 160 °C temperatūroje apie 15 min. Gamindami šiuos sausainius vietoje klevų sirupo galite naudoti medų, agavų ar datulių sirupą, o speltų miltus keisti migdolų ar grikių miltais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    1
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    11
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

Daugiau straipsnių