Kaune pagerbtas „Ąžuoliuko“ įkūrėjo atminimas

Trečiadienį Kaune atidengta atminimo lenta, skirta choro dirigento profesoriaus Hermano Perelšteino, berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ įkūrėjui. Pernai buvo minimos 100-osios H. Perelšteino gimimo metinės.

Šis choras tapo išskirtiniu Lietuvos kultūriniu reiškiniu, paskatinusiu kitų berniukų chorų kūrimąsi, o jį lankiusiems choristams buvo ne tik dainavimo, bet ir gyvenimo mokykla.

Renginį organizavusios Kauno žydų bendruomenės vadovas Gercas Žakas dėkojo visiems prisidėjusiems, kad idėja taip įamžinti H. Perelšteino atminimą būtų įgyvendinta.

H. Perelšteinas vadinamas legendine Lietuvos muzikos pasaulio figūra, kurio asmenybė ir pasaulėžiūra formavosi tarpukario Kaune.

„Džiaugiamės galėdami prisidėti prie šios neeilinės asmenybės atminimo puoselėjimo“, – sakė Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

Atminimo lentai pasirinktas Vytauto pr. 58 pastatas. Jame dirigentas gyveno dešimtmetį. Šiuo metu čia veikia Amsterdamo mokyklos muziejus, kurio įkūrėjai – Karolis Banys ir Petras Gaidamavičius.

Džiaugiamės galėdami prisidėti prie šios neeilinės asmenybės atminimo puoselėjimo.

„Kai įsigijome šiame name butą, ėmėmės domėtis buvusių jo gyventojų asmenybėmis ir gyvenimo istorijomis. Sužinojome, kad kaimyniniame, 5-ajame, bute dešimt metų gyveno H. Perelšteinas. Smagu, kad bent viena atminimo lenta skirta buvusiems iškiliems šio namo gyventojams“, – kalbėjo K. Banys.

Atminimo lentos autorius – skulptorius Gediminas Pašvenskas „Kauno dienai“ pasakojo, kad dėl poreikio įamžinti ir Kaune H. Perelšteino atminimą žydų bendruomenė su juo susisiekusi jau seniai, prieš COVID-19 pandemiją.

„Esu įamžinęs ne vieną klasikinės muzikos atstovą. Mano idėja – panaudoti išskirtinių jų garderobo ar veiklos detalių. Šiuo atveju tai dirigento frakas ir batuta. Apsistojau ties fraku, panaudojau šį akcentą“, – sakė G. Pašvenskas.

Simboliška, kad renginyje skambėjo Kauno berniukų ir jaunuolių choro „Varpelis“ (dirigentė Saulė Balsytė-Šakarnienė, akompaniatorė Roberta Daugėlaitė) atliekami kūriniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

scenos apšvietėjas

scenos apšvietėjas portretas
Šalia garbingos atminties Perelšteino konservantai kamputyje atžymės jų partiečjo Bartuko nuopelnus Ąžuoliukui?

To baisu

To baisu portretas
Baisu, kad yra tokiu... kaip jus.

baisu

baisu portretas
zydas ir dar pederastas
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių