Liaudiškų šokių grupė „Ąžuolas“ trankiai atšventė 20-ąjį gimtadienį

  • Teksto dydis:

Garliavos kultūros centro vyresniųjų liaudiškų šokių grupė „Ąžuolas“ gruodžio 9-osios vakarą visus etnokultūros mylėtojus pakvietė į ypatingą šventę – teatralizuotą koncertą „Metai“.

Renginio metu šokio spektaklis žiūrovams atskleidė lietuvių liaudies šokių ir dainų grožį, prasmę bei simboliką, buvo galima patirti lietuvių kultūros ir gamtos cikliškumą, nuo pavasario iki žiemos, nuo sėjos iki pjūties, nuo gimimo iki mirties.

Koncertas įprasmino kelis „Ąžuolui“ svarbius įvykius: kolektyvas šiemet buvo apdovanotas aukščiausiu mėgėjų meno apdovanojimu „Aukso paukštė“, švenčia savo 20-metį ir mini vadovės Zitos Vaškelienės kūrybinio darbo 45 metų sukaktį.

Nedaug kolektyvų gali didžiuotis pelnę „Aukso paukštę“, o liaudiškų šokių grupė „Ąžuolas“ ją prisijaukino jau antrą kartą. Pirmoji „Aukso paukštė“ Garliavoje nutūpė 2013 m., o antroji atskrido šiemet. Kauno rajono kolektyvai ir menininkai yra gavę net 10 „Aukso paukščių“.

V. Žukaitytės nuotr.

Liaudiškų šokių grupę – keturis vyrus ir šešias moteris – choreografė Z. Vaškelienė subūrė Garliavos kultūros centre 2003 m. Po mėnesio – spalio 1 d. – šokėjams jau teko koncertuoti. Tai buvo kolektyvo krikštas, o minėta data tapo gimtadieniu. Pirmasis šokis, pateiktas publikos teismui, vadinosi „Pasodinom ąžuolą“ (Juozo Gudavičiaus choreografija), tad kolektyvas ir buvo pavadintas „Ąžuolo“ vardu.

Šiuo metu grupėje yra 36 šokėjai – aštuoniolika porų, penki jų – senbuviai, ištikimi kolektyvui šešiolika–septyniolika metų. „Ąžuolo“ šokėjai – aktyvūs Lietuvos dainų švenčių, Kauno rajono ir Kauno miesto renginių, festivalių dalyviai, mielai koncertuoja kituose miestuose ir rajonuose. Nuo 2005 m. kolektyvo iniciatyva Garliavoje kasmet rengiamas vyresniųjų liaudiškų šokių festivalis „Atdarykim vartelius“, į kurį kviečiami draugai ir bendraminčiai.

Kolektyvas neša kultūros vėliavą ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje.

Jubiliejaus proga liaudiškų šokių grupę „Ąžuolas“ pasveikino Kauno rajono meras Valerijus Makūnas: „Šiandien pamatėme tikrą Lietuvą, kuri yra Garliavoje: su tautiniu kostiumu, lietuvišku žodžiu, liaudies muzika ir šokiais. Jūs gyvenate tradicijomis, puoselėjate senuosius lietuvių papročius – jūsų kolektyvas neša kultūros vėliavą ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Linkiu, kad pas jus atskristų dar daugiau „Aukso paukščių“.

Už tautinių tradicijų puoselėjimą, Kauno rajono garsinimą Lietuvoje ir užsienyje kolektyvo 20-ies metų sukakties proga meras padėkas įteikė šokėjams Dianai ir Žilvinui Jagminams, Jūratei ir Gintarui Randžiams, Rasai ir Mindaugui Butkams, Gitanai Kondratavičienei ir Donatui Greitjurgiui.

Gimtadienį švenčiantį „Ąžuolą“ sveikino ir savo pasirodymus dovanojo VDU ŽŪA liaudies šokių kolektyvas „Sėja“, Vilkaviškio kultūros centro moterų šokių grupė „Vilkės“, Garliavos kultūros centro folkloro ansamblis „Gegutala“, Kauno K. Griniaus progimnazijos liaudies šokių kolektyvas „Žolynėlis“, Garliavos kultūros centro vaikų šokių grupė „Tauškutis“ ir multiinstrumentalistas Juozas Strupinskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių