G. Nausėda nutarė nevetuoti skirtingų sankcijų rusams ir baltarusiams

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia nutaręs nevetuoti Seimo priimto įstatymo, nepaisant to, kad sankcijos Rusijos ir Baltarusijos piliečiams nebuvo suvienodintos.

„Seimas vis dar nerado savyje valios vienodai traktuoti Baltarusijos ir Rusijos piliečių. Vetuoti, nepaisant to, aš nematau pagrindo, nes jeigu vetuosiu, yra tikimybė, kad apskritai šitos sankcijos nustos galioti“, – penktadienį Vilniuje žurnalistams sakė valstybės vadovas.

„Tai mažiausia, ko norėčiau dabartinėje situacijoje, kad mes sušvelnintume savo sankcijas šitoms dviem nedraugiškoms valstybėms“, – teigė jis.

Seimo atnaujintas Ribojamųjų priemonių dėl karinės agresijos prieš Ukrainą nustatymo įstatymas įsigaliojo penktadienį, gegužės 3 dieną.

„Sankcijos šiek tiek sugriežtintos, tiesa, kai kurios iš jų turės ganėtinai ribotą poveikį“, – sakė G. Nausėda.

Anot jo, net Lietuvai uždraudus rusiškų ir baltarusiškų žemės ūkio produktų, pašarų importą, jie gali į Europos Sąjungos rinką patekti per kitas valstybes.

„Todėl mums reikia vieningo Europos sprendimo ir (...) jau gimsta ekonominiai sprendimai nustatyti labai aukštus muitus žemės ūkio produkcijai iš Baltarusijos ir Rusijos“, – teigė G. Nausėda.

Jo teigimu, ši nuostata Europos Vadovų Taryboje atsirado Lietuvos iniciatyva, dabar Europos Komisija įpareigota rasti priemonių ir numatyti spektrą produktų, kuriems ribojimai bus taikomi.

„Norėtųsi platesnės traktuotės, ne vien kalbėti apie rusiškus grūdus, kurie patenka į ES rinką“, – sakė prezidentas.

Rusijai tęsiant karą Ukrainoje, Lietuvos Seimas balandžio 25 dieną metams pratęsė nacionalines sankcijas Rusijos ir Baltarusijos piliečiams. Nors būta siūlymų baltarusiams nustatyti naujų ribojimų, parlamentarai jiems nepritarė.

Didžiausia patvirtinta naujovė – uždrausta į Lietuvą importuoti žemės ūkio produktus ir pašarus, kurių kilmės šalis yra Rusija arba Baltarusija. Konkretų draudžiamų produktų ir pašarų sąrašą patvirtins Vyriausybė.

Pernai Seimui priėmus Ribojamųjų priemonių dėl karinės agresijos prieš Ukrainą nustatymo įstatymą, G. Nausėda jį vetavo dėl skirtingų numatytų sankcijų Rusijos ir Baltarusijos piliečiams, bet parlamentarai veto atmetė.

Prezidentas ne kartą yra sakęs, kad tiek Rusija, tiek Baltarusija yra agresorės ir yra vienodai atsakingos už veiksmus Ukrainoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pagaleu

Pagaleu portretas
Daėjo bankomatui

Siaubas

Siaubas portretas
Ko6maras.

D.

D. portretas
Rinkimai artėja...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių