Seimas nuleido EP rinkimų kartelę koalicijoms

  • Teksto dydis:

Parlamentarai nuleido kartelę koalicijoms, dalyvaujančioms Europos Parlamento (EP) rinkimuose, kad gautų mandatą joms užteks surinkti 5 proc. balsų, o nebe 7 procentus.

Už tokį Rinkimų kodekso pakeitimą antradienį per priėmimo procedūrą balsavo 107 Seimo nariai, nė vienas nebuvo prieš, susilaikė keturi politikai.

Jeigu pataisą pasirašys prezidentas, visiems EP rinkimų sąrašams jau birželį vyksiančiuose rinkimuose bus taikomas vienodas 5 proc. barjeras.

Projektą parengęs Seimo narys konservatorius Andrius Vyšniauskas anksčiau teigė, kad 2022 metais rengiant Rinkimų kodeksą per neapsižiūrėjimą padaryta klaida, kurią reikia ištaisyti iki EP rinkimų.

Europos Tarybos sprendimas dėl EP rinkimų tvarkos numato, jog Europos Sąjungos (ES) valstybės narės gali nustatyti balsų ribą mandatams paskirstyti, tačiau ji negali viršyti 5 proc. atiduotų galiojančių balsų.

„Šis pataisymas didelės esmės nekeičia, nes, nepaisant to, kad kartelė yra 5 proc., yra dar toks dalykas, kaip mandatų skirstymo kvota, kuri Lietuvoje dėl mažo mandatų skaičiaus Europos Parlamente yra ženkliai didesnė nei 5 proc. 2014 metais, norint gauti mandatą, reikėjo surinkti 7,98 proc. balsų, 2016 metais – 6,52 procento. 5 proc. riba reiškia, kad ją peržengusi politinė jėga arba koalicija tiesiog dalyvauja skirstant mandatus ir jos kvota yra skaičiuojama“, – aiškino A. Vyšniauskas.

Iki šiol Rinkimų kodeksas numatė, kad EP rinkimuose kandidatų sąrašas gali gauti mandatų, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų, o jungtinis ar jam prilygintas kandidatų sąrašas – jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 7 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

Be to, antradienį patobulinta pagal rinkimų kvotas nepaskirstytų mandatų dalinimo tvarka.

EP rinkimai vyks birželio 9 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
o kam ta kartelė šaika paskyrė atstova ir vsio zakoono.

Apgailetina

Apgailetina portretas
Pseudo demolratija lenzberginiam rojuje
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių