Prasidėjo registracija į karo komendantūras: ką reikia žinoti?

  • Teksto dydis:

Nuo gegužės visi norintys gali prisidėti prie šalies gynybos. Gyventojai gali registruotis internetu arba fiziškai atvykę į karo prievolės padalinį. Iki ketvirtadienio pietų prašymus jungtis į komendantūras pateikė per 850 žmonių. Kariuomenės atstovai neslepia, laukia daug darbo. Piliečius reikės ne tik patikrinti, bet ir apmokyti. Yra ir rizikų, kad į komendantūras jungtis prašys ir karo tarnybos vengiantys jaunuoliai.

Rezervo kariai savo vaidmenį žino, bet prie šalies gynybos jau gali prisidėti ir visi norintys. Karinė patirtis – nebūtina.

„Greitis didelis, vidutiniškai gauname po 50 prašymų per valandą. Jei sparta nesumažės, tikėtina, dienos pabaigoje turėsime ir 1000 prašymų“, – sakė Karo prievolės komplektavimo tarnybos direktorius Arūnas Balčiūnas.

„To buvo galima tikėtis, apklausos rodė, kad iki 50 proc. gyventojų yra pasiruošę prisidėti prie valstybės gynybos“, – teigė politologas Vytautas Isoda.

Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos padalinyje gali registruotis visų specialybių ir išsilavinimo žmonės. Tokių Lietuvoje veikia 26. Arba užpildžius anketą internetu karys.lt. Pastarasis būdas – populiaresnis.

„Daugiausia registruojasi vyrai. 10 proc. – moterys. Pagrindinė amžiaus grupė tarp 35-55 metų“, – kalbėjo krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Jungtis prie komendantinio vieneto norą pareiškė ir Seimo narė Jurgita Sejonienė. bei jos vyras.

„Esu ne kartą svarsčius stoti į šaulius, bet kadangi turiu du mažus vaikus, atidėjau, nors kažkada ir tam ryšiuosi, o šitas kelias – paprastesnis“, – pasakojo Seimo narė J. Sejonienė.

Kurti komendantūras ne karo, o taikos metu – ministro Lauryno Kasčiūno idėja. Jo teigimu, komendantūros numes dalį naštos nuo kariuomenės.

„Ilgus dešimtmečius karinės pajėgos nenoriai bendravo su visuomene, nenorėjo įsileisti į krašto gynybą“, – sakė V. Isoda.

Neprofesionalus karys savo vietą tarnyboje gali rasti, bet kariuomenė pripažįsta, durys bus atviros ne visiems.

„Mūsų lūkestis, kad ateitų tinkami žmonės, nesidubliuotų su aktyviajame rezerve esančiais žmonėmis, kurie yra jau sąrašuose. Taip pat, kad nesidubliuotų su privalomąja šauktinių tarnyba“, – kalbėjo Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo majoras Donatas Suchockis.

Prisidėti prie šalies gynybos bus galima iki rugpjūčio 31 dienos. Tada pasibaigs registracija ir kariuomenė vertins kandidatų profesines žinias, išsilavinimą, karinius įgūdžius, pagal tai dėlios užduotis.

„Užduotys, kurias numatėme, tai – svarbių objektų gynyba, komendanto valandos įgyvendinimas“, – vardino Ž. Tomkus.

Užduotys, kurias numatėme, tai – svarbių objektų gynyba, komendanto valandos įgyvendinimas.

„Tikrai eičiau ginti savo šalies. Be to, turiu ir kitų gebėjimų, esu gydytoja, galėčiau logistines užduotis vykdyti“, – tikino J. Sejonienė.

Parodyti patriotiškumą neužteks. Įstoję į komendantūrą turės išklausyti mokymus, dalyvauti pratybose nuo trijų iki dešimties dienų per metus.

Karinį rengimą užtikrins krašto apsaugos savanorių pajėgos.

Komendantūras sudarys ne tik aktyvūs piliečiai, bet ir jau parengto rezervo kariai, komendantiniai šauliai.

Pirmi kariniai mokymai prasidės spalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių