Seimas linkęs numatyti mamų psichinei sveikatai skirtą atmintiną dieną

Seimas svarstys Atmintinų dienų įstatymo pataisas, siūlančias gegužės pirmąjį trečiadienį minėti Pasaulinę mamų psichikos sveikatos dieną.

Parlamentarai ketvirtadienį po pateikimo pritarė tokiai Seimo narės Rūtos Miliūtės pristatytai iniciatyvai. Ją palaikė 75 parlamentarai, niekas nebuvo prieš, susilaikė 6 Seimo nariai. Seimo plenariniame posėdyje projektas toliau bus svarstomas gegužės 21 d.

Seimo narės R. Miliūtės teigimu, rūpinimasis moters emocine būsena ir psichikos sveikata nėštumo, gimdymo metu ir po gimdymo turi būti neatsiejama sveikatos priežiūros dalis. Anot jos, 1 iš 5 pagimdžiusių moterų susiduria su rizika susirgti pogimdyvine depresija.

„Tai nepriklauso nuo išsilavinimo, socialinio statuso ar tautybės. Esama rizikos veiksnių, tačiau nėra vienos priežasties, paaiškinančios, kodėl taip nutinka. Sunkius periodus išgyventi padeda artimųjų parama ir palaikymas, tinkama specialistų pagalba, o esant poreikiui – psichoterapinė pagalba, medikamentinis gydymas“, – iš Seimo tribūnos sakė R. Miliūtė.

Ji apgailestavo, kad daugiau apie nei 75 proc. atvejų pogimdyvinės depresijos atvejų lieka nediagnozuoti, nes moterys nesikreipia pagalbos.

„Ką mes galime pakeisti? Pirmiausia  – tai nebūti abejingais“, – sakė R. Miliūtė.

2016-aisiais nevyriausybinių organizacijų iniciatyva skirtingose pasaulio šalyse pradėta minėti Pasaulinė mamų psichinės sveikatos diena.

Į atmintinų dienų sąrašą jau yra įtraukta spalio 10-oji – Pasaulinė psichikos sveikatos diena.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Reikia

Reikia portretas
Tikrinti korumpuotu psichiatru sveikata. Ir teiseju. Likviduoti gaujas. Dometis Havanos sindromo atmainomis regionuose ir t.t.ir t.t...

////

//// portretas
O kiek Rūta Miliūtė pagimdė ir kiek turejo depresijų? Laukiame rinkimų tai gal sumažės šitų ..............

Tai nejaugi siais laikais

Tai nejaugi siais laikais portretas
Kas antra mama psichine,kad reikia atmintinos dienos? Jeigu kuri psichine tai ji tegu gydosi.Nedrykite gedos visoms.Jau viršūnė.Pagimdydavo moterys ir po kelis vaikus švytinčius,laimingos,geros mamos.mylincios.O kas dabar pasidarė? Paperejo viena ir jau oi oi oi psichika sutriko,depresija,ir tt Iš gero gyvenimo ir per didelio islepimo.O seime iš neturėjimo kuo užsiimti.Neturite rimtesniu darbu???
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių