Mūsų senamiestis – tarsi morgas

Neseniai teko skaityti A. Aleksėjūnaitės straipsnį „Kas žudo senamiestį?“ („Klaipėda“, 2024 04 25). Iš tiesų šiame straipsnyje autorė ir atsako į klausimą, kodėl Klaipėdos senamiesčio gyventojai nenori jokių švenčių ir jokio šurmulio centre, kuris ir turėtų būti gyvai pulsuojanti miesto širdis.

Taigi jie per „Booking“ sistemą čia nuomoja 120 patalpų turizmui. Va, pasirodo, kuo jie tyliai sau užsiima. Bijo, kad jų klientūra bus tų švenčių šurmulio išvaikyta, todėl pakėlė karo kirvį prieš kultūrinius renginius, muges, generatorius, o sykiu ir įvairias iniciatyvas, kurios turėtų atgaivinti numirusį senamiestį.

O kad mūsų senamiestis yra morgo būsenos, akivaizdžiau ir būti negali. Nuvažiuokite į Vilnių arba Kauną, ten kiekvieną savaitgalio naktį yra judėjimas iki paryčių, žmonės linksminasi, geria alų, bendrauja tarpusavyje, juokiasi.

Tai rodo, kad ten senamiestis yra gyvas ir sveikas, jam nereikia morgo. Judėjimas vyksta ir dieną, kur žmonės renkasi kavinėse, eina pasivaikščioti, fotografuojasi.

O nueikite į mūsų senamiestį, pažiūrėkite, kas jame darosi. Jei ne kavinės Dangės krantinėje, ramybė būtų kaip kapinėse. Nes, matai, vietiniai nori tylos.

Mūsų senamiestis toks pat numiręs, kaip ir Šiaulių, Panevėžio ar Raseinių, kur irgi centrų niekaip negali atgaivinti.

Todėl visas miestas jiems lenkiasi iki žemės ir nedrumsčia jų alzheimeriško sapno. Kad tik neniurgztų, kad tik nesiskųstų, nes, matai, jų ramus gyvenimas yra svarbesnis už visus kitus miestiečius, gyvenančius pietiniame ir šiauriniame rajonuose.

Nors pastarųjų yra keliskart daugiau, tačiau jų teisė į aktyvų poilsį yra absoliučiai niekinė.

Tad ir mūsų senamiestis toks pat numiręs, kaip ir Šiaulių, Panevėžio ar Raseinių, kur irgi centrų niekaip negali atgaivinti. Netikite, aplankykite šiuos miestus, įsitikinsite patys.

Tačiau yla išlindo iš maišo, paaiškėjo, kas čia realiai vyksta. O vyksta tai, kad senamiesčio gyventojai, pasirodo, tyliai sau varo bizniuką ir dar šokdina likusius miestiečius. Esą šoksite pagal mūsų dūdelę, o mes pinigus imsime.

Įdomu, ar, pavyzdžiui, mokesčių inspekcija žino apie tokį, sakyčiau, masinį senamiesčio atstovų biznį? Ar mokami mokesčiai, vedama apskaita, ataskaitos pateikiamos tinkamos, o nakvyne pasinaudoję klientai gauna sąskaitas faktūras? O gal jau yra nubaustų, perspėtų?

Kažin kažin. Tai gal jau laikas būtų pradėti tuos ponus rimtai kontroliuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aha

aha portretas
koks procentas gyventojų gali gerti iki paryčių? Nebus nė šimtosios procento dalies, nes normalus miesto gyventojas naktį miegą. O šiaučia kaip taisyklė, atvykėliai, todėl jų ir daugiausia Vilniuje, nes susirenka iš visos Lietuvos, + ir nemažiau iš užsienio. Kam tai naudinga? - Aiškų barų ir pan. įstaigų savininkams, o visiems kitiems tik triukšmas, ir šlapios tarpuvartės. Taip, kad su savo triukšmais varykit geriau, kur nors į Radailius, savininkai tik džiaugsis.

Magyla

Magyla portretas
Užkliuvo autorės propaguojamas "judėjimas iki paryčių". Šiaip tai, žmogus dieną dirba, mokosi ar kitaip "juda", o naktį miega. Žmogus nėra naktinis gyvūnas. Jis yra žmogus, o ne koks šikšnosparnis. Jeigu jums jau gerokai virš aštuoniolikos ir vis tiek dar norisi siausti naktimis, gal laikas pas specialistą? Bet, jei vengiate išgirsti numanomą diagnozę, tai dar yra naktiniai klubai. Ten jūs niekam netrukdysit ir rasite daugiau to paties sindromo kamuojamų bėdžių.

Balsas

Balsas  portretas
Pastatys Raudonų Salamandrų viešbutį, - Tada bus !
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių