B. Obamos kirtis D. Trumpui: neišmanymas nėra dorybė

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sekmadienį kritikavo populistinę respublikonų pretendento į prezidentus Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) kampaniją, pasmerkdamas „antiintelektualizmą“ ir pažymėdamas, kad „neišmanymas nėra dorybė“.

B.Obama spalvingojo Niujorko nekilnojamojo turto magnato vardo per savo kalbą universiteto baigimo ceremonijoje Naujajame Džersyje nepaminėjo, tačiau buvo aišku, kad jis kalba apie kandidatą, kuris rinkimų kampanijoje dalyvauja su šūkiu „Padaryk Ameriką vėl didžią!“.

Demokratų prezidentas studentams sakė nesiilgėti buvusio Amerikos aukso amžiaus: „Seni geri laikai buvo ne tokie jau ir geri.“ Jis paminėjo rasinės diskriminacijos, skurdo, moterų teisių problemas.

„Pasaulis yra labiau nei kada nors anksčiau susaistytas tarpusavio ryšiais ir kasdien tampa vis labiau susaistytas. Sienų statymas padėties nepakeis“, – sakė B.Obama, tikriausiai turėdamas omenyje D.Trumpo raginimus pastatyti tvorą palei JAV ir Meksikos sieną, kuri sulaikytų nelegalius imigrantus.

B.Obama pažymėjo, kad jokios sienos negali sustabdyti infekcinių ligų, tokių kaip tos, kurias sukelia Ebolos ar Zikos virusai, ar padėti Jungtinėms Valstijoms išlikti konkurencingoms globalizacijos laikais.

„Siūlyti, kad galime pastatyti begalinę sieną palei savo sienas, ir dėl mums tenkančių iššūkių kaltinti imigrantus – tai ne tik prieštarauja mūsų, kaip pasaulio tiglio istorijai. Tai prieštarauja įrodymams, kad mūsų augimą, naujoviškumą ir dinamizmą visuomet skatino mūsų sugebėjimas pritraukti siekiančiuosius iš visų pasaulio kampelių“, – sakė B.Obama.

Prezidentas taip pat smerkė politikus, kurie vadina save tiesaus kalbėjimo pavyzdžiais, bet atmeta politinį korektiškumą.

„Politikoje ir gyvenime neišmanymas nėra dorybė. Nėra šaunu nežinoti, apie ką kalbi, – sakė jis. – Tai ne iššūkis politiniam korektiškumui. Tai tiesiog nežinojimas, apie ką kalbi.“

B.Obama kalbėjo maždaug valanda kelio nuo Niujorko esančio Rutgerso (Ratgerso) universiteto studentams. Jis buvo su raudonos ir juodos spalvų mantija ir gavo universiteto garbės laipsnį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hmm

hmm portretas
Tai šitas pareiškimas yra rasistinis, nes jau juodaodis rasistinis sumetimų šmeižia baltaodi būsima prezidenta.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių