Sakartvelo prezidentė sako vetavusi prieštaringai vertinamą „užsienio įtakos“ įstatymą

  • Teksto dydis:

Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili šeštadienį daugiausia simboliškai vetavo vadinamąjį užsienio įtakos įstatymą, kuris sukėlė precedento neturinčius protestus ir Briuselio perspėjimus, kad ši priemonė pakenks Tbilisio europiniams siekiams.

Antradienį Sakartvelo parlamentas trečiuoju, galutiniu, svarstymu priėmė prieštaringai vertinamą įstatymą, kuris smerkiamas kaip panašaus represinio teisės akto Rusijoje dėl „užsienio agentų“, kuriuo Maskva slopina kritikus ir siekia užgniaužti nepriklausomą žiniasklaidą, analogas.

Valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ įstatymų leidėjai balsavo už šį teisės aktą, nepaisydami protestuotojų, kurie nerimauja, kad šalis keičia provakarietišką kursą ir atsisuka į Rusiją.

Buvusioje sovietinėje respublikoje, kurioje dauguma gyventojų nori įstoti į ES ir NATO bei yra griežtai nusiteikę prieš Kremlių, šis valdančiųjų žingsnis skaldo visuomenę, rodo viešosios nuomonės apklausos.

Prasidėjo antivyriausybiniai protestai, o parlamente tarp opozicijos įstatymų leidėjų ir valdančiosios partijos narių net kilo muštynės.

„Šiandien uždėjau veto... įstatymui, kuris savo esme yra rusiškas ir kuris prieštarauja mūsų Konstitucijai“, – pažymėjo S. Zurabišvili per televiziją transliuotame pareiškime, kalbėdama apie įstatymo projektą, kurį kritikai apibūdina kaip panašų į Rusijos teisės aktus, naudojamus disidentams nutildyti.

Briuselis pareiškė, kad šis įstatymas yra „nesuderinamas“ su Sakartvelo siekiu tapti ES nariu, kuris įtvirtintas šalies konstitucijoje.

„Sakartvelo svajonė“ parlamente turi pakankamai įstatymų leidėjų, kad galėtų atmesti prezidentės veto.

Ministras pirmininkas Iraklis Kobachidzė davė suprasti, kad jo partija yra pasirengusi svarstyti S. Zurabišvili siūlomus įstatymo pakeitimus, jei ji juos išdėstytų savo veto dokumente.

Tačiau prezidentė atmetė galimybę pradėti „melagingas, dirbtines, klaidinančias derybas“ su „Sakartvelo svajone“.

Įstatymui įsigaliojus, visos nepriklausomos nevyriausybinės ir žiniasklaidos organizacijos, gaunančios daugiau kaip 20 proc. savo lėšų iš užsienio, turės užsiregistruoti kaip „organizacija, veikianti pagal užsienio valstybės interesus“.

„Sakartvelo svajone“ tvirtina, kad yra pasiryžusi prisijungti prie ES, ir aiškina, kad įstatymo projektu siekiama padidinti pilietinių grupių finansavimo iš užsienio skaidrumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Niekas neklausys tos kvaišos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių