Vykstant karinėms pratyboms Kambodžoje prisišvartavo du Kinijos karinio laivyno laivai

  • Teksto dydis:

Du Kinijos karinio laivyno laivai sekmadienį  prisišvartavo Kambodžoje, vykstant bendroms karinėms pratyboms su šia Pietryčių Azijos šalimi.

Pekino ambasadorius pasidžiaugė šių dviejų valstybių „geležine“ draugyste. 

Ištikima Pekino sąjungininkė Kambodža yra gavusi milijardus dolerių investicijų.

Vašingtonas vis labiau nerimauja, kad Pekinas pasinaudos Kambodžos karinio jūrų laivyno baze, kurią modernizuoja prie Tailando įlankos, siekdamas plėsti savo įtaką regione.

Sekmadienį mokomasis laivas „Qijiguang“ ir jūros desanto laivas „Jinggangshan“ prisišvartavo Sihanukvilyje, kad galėtų dalyvauti 15 dienų truksiančiose sausumos ir jūrų pratybose.

Karinėse pratybose ruošiasi dalyvauti 760 kinų karių, apie 1 300 kambodžiečių ir 11 Kambodžos laivų.

Artėdamas prie uosto, laivas „Qijiguang“ iškėlė plakatą su užrašu „Atnešk taiką ir draugystę, kad sutiktum gerus draugus“.

„Esame geležiniai draugai“, – krante žurnalistams sakė Kinijos ambasadorius Wang Wentianas (Vang Ventianas).

Kinijos ir Kambodžos karinis bendradarbiavimas yra „naudingas abiejų šalių ir regiono saugumui“.

Už kelių kilometrų nuo pakrantės esančiame Reame Kinija finansuoja karinio jūrų laivyno bazės, kurią anksčiau iš dalies finansavo JAV, atnaujinimą.

Gruodį, pradėjus bazės plėtros darbus, Reame pirmą kartą prisišvartavo du Kinijos karo laivai.

Vašingtonas teigia, kad Kambodžos Reamo bazė, esanti strategiškai svarbioje vietoje Tailando įlankoje netoli ginčijamos Pietų Kinijos jūros, į kurią daugiausiai pretenduoja Kinija, statoma Kinijos karinių jūrų pajėgų „išskirtiniam“ naudojimuisi.

Pernai Kambodžos pareigūnai paneigė, kad naujoji 363 metrų ilgio Reamo prieplauka skirta lėktuvnešiams švartuoti.

„Ten, kur plaukia Kinijos karinis jūrų laivynas, mes deklaruojame draugystę, pranešame apie bendradarbiavimą ir nieko daugiau“, – atsakydamas į klausimą apie susirūpinimą dėl didėjančios Pekino įtakos sakė ambasadorius Wang Wentianas.

Ketvirtadienį prasidėjusiose karinėse pratybose Kinijos kariuomenė pademonstravo savo techninę įrangą, įskaitant nuotoliniu būdu valdomus keturkojus robotus su automatiniais šautuvais ant nugarų.

Stebint žurnalistams ir kariuomenės vadams, vedliai, laikydami į šunis panašius robotus ant pavadėlio, demonstravo, kaip jie geba vaikščioti ir šaudyti.

Karinės pratybos rengiamos po Kinijos vyriausiojo diplomato Wang Yi (Wang I) trijų dienų vizito į Kambodžą balandį, siekiant stiprinti abiejų šalių ryšius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Atėjo jankiams liūdnos dienos....gęsta Amerikos saulelė ...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių