Kaip vaikams sukurti saugumo jausmą tvyrant įtampai

  • Teksto dydis:

Pastaruosius kelerius metus įtemptų ir nerimą keliančių situacijų netrūko – pandemija, karas Ukrainoje, o visai neseniai – karinis konfliktas Izraelyje ir hibridinė ataka, pasiekusi Lietuvos švietimo ir kitas viešąsias įstaigas. Įtemptose ar krizinėse situacijose vaikai gali jausti daug didesnę įtampą ir nerimą, tad psichologė pataria, kas gali padėti sukurti jiems saugumo jausmą.

Nepaisant, kad specialiųjų tarnybų pareigūnai ramina, jog saugumo situacija mūsų šalyje nepasikeitė, bendras nerimo lygis visuomenėje pakilo. Psichologė Alma Želvienė teigia, kad pastarosiomis dienomis tai pastebima ir tarp tėvų, auginančių vaikus, kurie lanko ugdymo įstaigas.

„Dalis tėvų, baimindamiesi atakų, linkę likti namuose ir vaikų ugdymą tęsti nuotoliu, kitų rutinos šių dienų įvykiai nepakeitė. Tačiau ir vieniems, ir kitiems gali kilti klausimų, kaip kalbėti su vaikais apie visuotines kritines, įtemptas situacijas, į ką atkreipti dėmesį ir kada kreiptis pagalbos“, – sako A. Želvienė.

Pasak jos, šiuo metu, kaip ir kitose panašiose krizinėse situacijose, vaikams gali kilti daugybė klausimų, jie gali būti išsigandę, sutrikę.

„Turėdami mažiau gyvenimiškosios patirties, jie negali įsivaizduoti ir prognozuoti, kuo baigsis viena ar kita įtempta situacija, negali nuspėti jos eigos – tai nerimą tik didina. Labai svarbu, kad tokiais momentais šalia vaiko būtų kuo ramesnis suaugusysis“, – sako psichologė.

Mokytojai ir tėvai vaikams yra tie žmonės, kurių reakcija jiems yra aiškus orientyras, leidžiantis jaustis saugiau, ramiau arba, priešingai, dar labiau sutrikti.

Pasak psichologės, jausti nerimą ir įtampą tokiose situacijose yra normalu. Svarbu priimti tiek savo, tiek vaiko jausmus. Kartu ji dalijasi keliais patarimais, kurie padės jums ir jūsų vaikams išlaikyti ramybę įtemptais momentais.

• Išlikite ramūs. Pasistenkite atrasti jums veiksmingiausią ar anksčiau buvusią veiksmingą nusiraminimo techniką. Atminkite, kad būtent jūsų reakcija bus signalas vaikui, nurodantis, kiek saugi ar pavojinga yra situacija, su kuria susiduriate.

• Priminkite vaikams, kad yra žmonių, kurių darbas yra rūpintis mūsų saugumu.

• Stebėkite savo vaikus, ar jie nori kalbėtis apie įtampą keliančius įvykius. Jei taip, leiskite vaikams klausti, atsakykite į jų klausimus, stebėkite, kas jiems kelia didžiausią susirūpinimą. Būkite pasiruošę į kai kuriuos klausimus atsakyti ne vieną kartą – tam tikrą informaciją, ypač sudėtingą ar skaudžią, vaikui gali būti sunku priimti, todėl klausimai gali kartotis.

• Jei vaikai nori kalbėtis, kalbėkite su jais jiems suprantamais ir amžių atitinkančiais teiginiais, trumpai, aiškiai, be bauginimų ar interpretacijų; vaikams nereikia pateikti gausios, detalių kupinos informacijos.

 Kai kurie vaikai savo būsenos neišsakys žodžiais, tačiau tai pastebėsite jų piešiniuose ar žaidimuose. Visiškai normalu, jei vaikai įtemptų temų neliečia, išbėga žaisti su draugais ar užsiima kita mėgstama veikla.

Priimkite vaiko jausmus, būkite supratingi ir palaikantys.

• Ribokite informaciją, kuri pasiekia vaiką: neaptarinėkite šalia vaiko karo ar teroristinių aktų, kitos nerimą keliančios informacijos. Vaikui esant šalia, televizijos aktualijų ar radijo laidos neturėtų skambėti kaip fonas.

• Laikykitės kiek įmanoma įprastesnės rutinos – tai vaikams suteikia saugumo jausmą.

• Bendraukite ir palaikykite ryšį su vaikų ugdymo įstaiga. Svarbu žinoti, kaip į įtemptas situacijas reaguoja ugdymo įstaiga. Jei pastebite padidėjusį vaiko nerimą, informuokite vaiko mokytojus.

Apibendrindama psichologė pataria apskritai stebėti vaiko elgesį ir būseną – stipriai nerimaujančiam vaikui gali sutrikti apetitas, miegas, atsirasti somatinių nusiskundimų.

„Jautriau į įtemptas situacijas gali reaguoti vaikai, kurie neseniai išgyveno netektį ar kitą sukrėtimą savo gyvenime. Pastebėję, kad vaikui sunku įveikti nerimą, baimę, pasikonsultuokite su psichologu ar kitu psichikos sveikatos specialistu“, – pataria A. Želvienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip padėti pykstančiam vaikui?
    Kaip padėti pykstančiam vaikui?

    Dėl amžiaus ar patirties stokos vaikams ne visada pakanka įgūdžių reikšti savo jausmus. Tad kartais stiprios jų emocijos perauga į pyktį, smurtinius santykius su kitais vaikais. Tyrimai rodo, kad vaikų pykčio valdymas šiandien yra vien...

    5
  • 10 požymių, kad moteris nori su jumis permiegoti
    10 požymių, kad moteris nori su jumis permiegoti

    Vyrai ir moterys savo susidomėjimą, ypač intymų, išreiškia skirtingai. Dėl socialinių normų, vyrams dažnai tai yra paprasta ir tai jie gali parodyti gana tiesmukai. Moterims viskas kitaip – daugelis jų atvirai nepasakys, kad nori s...

    35
  • Kaip rasti kelią į vaiko širdį?
    Kaip rasti kelią į vaiko širdį?

    Geri santykiai šeimoje yra pagrindas vaiko asmenybės formavimuisi. Todėl, vaikui augant, tėvams svarbu ne tik būti dėmesingiems jo poreikiams, bet ir sukurti darnius ir saugius santykius. Gegužės 17-ąją Lietuvoje pirmą kartą minimos Vaiko die...

    1
  • Apklausa: translytį savo vaiką palaikytų tik ketvirtadalis
    Apklausa: translytį savo vaiką palaikytų tik ketvirtadalis

    6 iš 10 Lietuvos gyventojų teigia žinantys, kas yra translyčiai asmenys. Būstą tokiam asmeniui išnuomotų mažiau nei pusė, o savo translytį vaiką palaikytų tik ketvirtadalis – parodė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos užs...

    13
  • „Vilties knyga“ – išeitis visuomet yra
    „Vilties knyga“ – išeitis visuomet yra

    Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešojoje bibliotekoje vyko „Jaunimo linijos“ inicijuotos knygos „Vilties knyga“ pristatymas. Joje aprašyti psichoterapeutės Ingos Juodkūnės pokalbiai su garsiais ir mažiau žinom...

  • Kaip persijungti į atostogų režimą?
    Kaip persijungti į atostogų režimą?

    Nenumaldomai artėjant vasarai, draugų kompanijoje, šeimos rate ir net darbo aplinkoje vis dažniau pasigirsta kalbų apie planuojamas atostogas. Psichologė Ugnė Juodytė sako, kad ne tik darbo, bet ir kokybiško poilsio laikui vertėtų pasiru...

  • Psichologai: ši flirto technika pavyks visiems ir beveik visada
    Psichologai: ši flirto technika pavyks visiems ir beveik visada

    Kai jau savo simpatiją pakviečiame į pasimatymą, atrodo, kad sunkiausia jau padaryta. Tačiau daugeliui tenka susidurti su nemalonia situacija, kai viduryje pasimatymo atsiranda jausmas, kad nieko nesigaus, rašoma ladbible.com portale. ...

    5
  • Ekspertė: šių profesijų atstovai yra linkę į neištikimybę
    Ekspertė: šių profesijų atstovai yra linkę į neištikimybę

    Yra daug priežasčių, dėl kurių žmonės būna neištikimi, bet ar kada pagalvojote, kad tam įtakos gali turėti ir jūsų mylimojo pasirinkta karjera? ...

    2
  • Dešimt būdų, kaip pagerinti psichologinę sveikatą
    Dešimt būdų, kaip pagerinti psichologinę sveikatą

    Europos rizikos stebėjimo tarnybos ataskaitos duomenimis, net 50–60 proc. visų atvejų, kai žmonės yra nedarbingi, nulemia darbo aplinkoje patiriamas stresas. Kauno technologijos universiteto (KTU) psichologė Viktorija Ivanauskaitė siūlo de&scaron...

  • Emocinės gerovės konsultantų paslaugos lieka Kauno rajone
    Emocinės gerovės konsultantų paslaugos lieka Kauno rajone

    Kauno rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kartu su Kauno rajono savivaldybės administracija baigia įgyvendinti projektą „Gerovės konsultantų paslaugų prieinamumo gerinimas Kauno rajono savivaldybėje“. Projekto tikslas buvo Kaun...

    6
Daugiau straipsnių