Seime pateiktos pataisos, kuriomis siekiama vienodinti šalpos pensijų skyrimų sąlygas neįgaliems asmenims

  • Teksto dydis:

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė Šalpos pensijų įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma suvienodinti tam tikras šalpos pensijų skyrimo sąlygas ir sumažinti išmokos dydžių skirtumą.

Už projektą po pateikimo balsavo 110, susilaikė – 1, prieš nebalsavo nei vienas parlamentaras.

Projektą parengusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės teigimu, šiuo metu šalpos pensiją paskyrus asmeniui, neįgaliuoju pripažintam iki 24 metų, ji mokama nepaisant to, kad asmuo dirba, bet jeigu gavėjas neįgaliu pripažintas vėlesniame amžiuje, pašalpa nemokama. Pasak jos, „Sodros“ duomenys rodo, kad apie 10 proc. tokių šalpos pensijų gavėjų dirba, todėl kiti neįgalieji yra diskriminuojami, jiems neskiriant šalpos pensijos arba sustabdant jos mokėjimą.

„Šių siūlymų esmė – neversti žmogaus rinktis tarp darbo ir šalpos pensijos. Skatiname negalią turinčiuosius dirbti, užsidirbti, nepaisant to, ar negalia jiems nustatyta iki 24-erių metų, ar vėliau, tuo pačiu metu gaunant ir šalpos pensiją. Taip pat atveriame galimybes ir dirbantiems pensininkams, kurie nebeprarastų teisės į šalpos pensiją ir dirbdami“, – Seimo posėdžio metu teigė M. Navickienė.

Taip pat pastebima, kad asmenims, pripažintais neįgaliais po 24 m. šalpa skiriama tik tuo atveju, jeigu jis yra netekęs 60 proc. ir daugiau darbingumo. Tai reiškia, kad 45–55 proc. darbingumo netekę asmenys negauna jokios išmokos.

Šių siūlymų esmė – neversti žmogaus rinktis tarp darbo ir šalpos pensijos. Skatiname negalią turinčiuosius dirbti, užsidirbti (...)

Priėmus pakeitimus, teisę į šalpos negalios pensiją įgytų visi negalią turintys ir dirbantys žmonės, taip pat dirbantieji, sukakę pensinį amžių.

Taip pat įstatymu projektu siūloma nustatyti naujus pensijų dydžius asmenims kurie pripažinti praradę daugiau nei 45 proc. dalyvumo iki 24 m., po 24 m. bei daugiavaikėms moterims arba 15 m. neįgaliuosius slaugiusiems asmenims. Pašalpos dydžiai visiems gavėjams būtų suskirstyti kas 5 netekto dalyvumo procentus.

Šiuo projektu taip pat siekiama suderinti sąvokas su vartojamomis įsigaliosiančiame Asmens su negalia teisių apsaugos pagrindų įstatyme. Jam įsigaliojus, vietoj sąvokos „neįgalusis“ bus vartojama sąvoka „asmuo su negalia“, sąvokos „darbingumo lygis“ ir „specialiųjų poreikių lygis“ – „dalyvumo lygis“ ir pan.

Projekte taip pat siūloma, kad asmenims, turintiems teisę į pensiją ar pensijų išmoką, kuri yra mažesnė už šalpą, būtų mokamas išmokos skirtumas. Be to, būtų nustatytos išmoka tėvams ir įtėviams išauginusiems 5 ar daugiau vaikų, šiuo metu tokia teisė nustatyta tik motinai.

Vertintina, kad siūlomi pakeitimai turėtų įtakos ženkliam asmenų skaičiui – didesnio dydžio šalpos negalios pensijas gautų apie 13 tūkst. žmonių, tam kitąmet turėtų būti skirta apie 24 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų.

Remiantis Sodros 2024 m. I ketvirčio duomenimis, šalpos išmokas gauna 63 tūkst. asmenų, iš kurių – daugiau nei 45 tūkst. asmenų mokama šalpos negalios pensija, vidutinė išmoka siekia 301 eurą. Tuo metu, šalpos senatvės pensiją, kaip rodo duomenys, gauna daugiau nei 11 tūkst. asmenų (vidutinė išmoka – 195 eurai).

Seimui pritarus, pakeitimai įsigaliotų nuo 2025 m. sausio 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių