Dėl Pažaislio muzikos festivalio Lietuvos kariuomenė padarė išimtį

Sekmadienio vakarą Pažaislio vienuolyno kiemą vėl užtvindė išskirtiniai muzikos garsai. Čia vyko uždaromasis XIX Pažaislio muzikos festivalio koncertas. Beje, ne vienas žiūrovas nustebo renginyje išvydęs Kauno merą Andrių Kupčinską, vilkėjusį karinę uniformą.

Sekmadienio vakarą Pažaislio vienuolyno kiemą vėl užtvindė išskirtiniai muzikos garsai. Čia vyko uždaromasis XIX Pažaislio muzikos festivalio koncertas. Beje, ne vienas žiūrovas nustebo renginyje išvydęs Kauno merą Andrių Kupčinską, vilkėjusį karinę uniformą.

Tragedijos aidas

Žiūrovai rinkosi nežiūrėdami, kad renginys vyksta po atviru dangumi ir kad nuo pietų nesustodamas vis pylė lietus. Beveik visi buvo pasirūpinę tinkama apranga, skėčiais, o kai kurie atvyko ir su nuosavomis kėdėmis. 

Koncertas buvo skirtas Kauno geto likvidavimo 70-osioms metinėms paminėti. "Ši tragiška data mums, kauniečiams, yra labai svarbi. Be to, Kauno gete buvo kalinama ir daug didžiųjų menininkų. Tačiau net ir tokioje situacijoje jie nenustojo muzikuoti. Nelaisvėje buvę žydų tautybės muzikai netgi susibūrė į simfoninį orkestrą, koncertuodavo", - portalui kaunodiena.lt komentavo festivalio koordinatorius Justinas Krėpšta.  

Gausiai susirinkusi publika nuščiuvusi klausėsi susikaupimo kupino Giuseppės Verdžio "Requiem". Atliekamas  Kauno miesto simfoninio orkestro (vadovas Algimantas Treikauskas, vyr. dirigentas Constantine'as Orbelianas) jis skambėjo tarsi tikras drastiškų įvykių Vilijampolėje ir IX forte, kur kentė ir buvo sušaudyta daugybė žydų iš Kauno geto, aidas.

Prie tokio įspūdžio svariai prisidėjo ir meistriškasis Kauno valstybinis choras (vad. Petras Bingelis) bei sopranas Sandra Janušaitė, mecosopranas Jovita Vaškevičiūtė, tenoras Edgaras Montvidas ir bosas Tadas Girininkas.

Nustebino Kauno meras

Ne vienas nustebo renginyje pamatęs Kauno merą A. Kupčinską. Jis sveikinimo žodį tarė vilkėdamas karinę uniformą. Tačiau nuostabą sukėlė ne tik tai. Buvo skelbiama, kad jis beveik visą rugpjūtį bus atskirtas nuo pasaulio, kol baigs kario savanorio kursą. Miesto vadovas atlikti savanorišką nenuolatinę tarnybą paskirtas Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų S.Dariaus ir S.Girėno apygardos 2-ojoje rinktinėje. Teigiama, kad jis iš kursų vis dėlto trumpam išleistas.

Drauge su meru karybos kursams pasiryžo ir savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Remigijus Skilandis, Kultūros ir turizmo plėtros skyriaus vyr. specialistas Gediminas Banaitis, tarybos narys Marijus Panceris ir Kauno "Žalgirio" klubo vadovas Paulius Motiejūnas.

Gamtos iššūkiai

Per tris mėnesius festivalis net 45 kartus žiūrovus kvietė pasimėgauti kokybiška ir išskirtine muzika bei solistų galimybėmis. Renginiai vyko visoje Lietuvoje. Dalyvavo visi Lietuvos didieji kolektyvai, orkestrai, chorai, o taip pat daug žinomų ir lauktų svečių iš užsienio. Taip pat surengtos 17 premjerų istorine tematika.

"Muzikantų ir atlikėjų amplitudė - labai plati. Publika turėjo iš ko pasirinkti", - džiaugėsi J.Krėpšta.

"Festivalio koncertai vyko ne salėse, o po atviru dangumi, tad ir mūsų, organizatorių, ir žiūrovų laukė daug įvairių iššūkių. Oras tikrai nelepino. Birželis buvo labai lietingas ir šaltas, o liepa - labai karšta", - priminė festivalio koordinatorius.

Kitų metų planai

Organizatoriai jau pradėjo planuoti sekančių metų Pažaislio muzikos festivalį. "Jam rengsimės dar atsakingiau, nes bus jubiliejinis - jau dvidešimtasis", - atkreipė dėmesį J.Krėpšta.

Jis prasitarė, kad  kroatų pianistas, gyva fortepiono legenda Ivo Pogoreličius, tarptautinio Karalienės Elžbietos smuikininkų konkurso nugalėtojas Andrejus Baranovas išreiškė norą festivalyje koncertuoti ir kitais metais. Ne tik šie, bet ir kiti muzikantai, atlikėjai buvo pakerėti atsidavusios, išprususios publikos, sužavėti tuo, kaip šiltai buvo priimti ir išlydėti.

Daugiausiai dėmesio tradiciškai bus skiriama atidarymo ir uždarymo koncertams. Pastarajame kitais metais greičiausiai išvysime ne tik E.Montvidą, bet ir daug jo scenos bičiulių. Taip planuojama padėti tenorui atšvęsti jo keturiasdešimtmetį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LENINO PROANUKIS

LENINO PROANUKIS portretas
vis prisimenu sv.Kaledas katedroje:tai irgi buvo pries meru rinkimus--tas chameleonas su svita dalyvavo pamaldose,o pasibaigus joms stovejo prie isejimo ir su savo kreiva sypsena spaudinejo visiems iseinantiems rankas....praejo daug metu,o sito "mero"po rinkimu NIEKADA DAUGIAU BAZNYCIOJ NEBEMATOM!!!tas pat ir su drg.BUTKEVICIUM,kuris pries rinkimus buvo atvykes "melstis"i Atlaidus SHiluvoj.....SLIKSTY-YNES ir VEIDMAINIAI,stengiantys dirbti tik-SAU!!!

Zuikis pagyrūnas

Zuikis pagyrūnas portretas
Ruošiasi rinkimams pagyrūnas, geriau miestą prižiūrėtų,ko niekaip nesugeba

kolega

kolega portretas
nesuprantu tokiu festivaliu kurie rengiami tam neskirtoje vietoje nei sedet patogu nei akustika nei stogo nuo lietaus kitakarta festivali darikite miske tai irgi butu naujiena
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių