Dūdmaišius virkdys šešių valstybių atlikėjai

  • Teksto dydis:

Rugsėjo pabaigoje net trijose Kauno rajono vietose – Vilkijos Antano ir Jono Juškų muziejuje, Raudondvario pilyje ir Babtyno Žemaitkiemio dvare – vyks septintasis Lietuvos dūdmaišininkų susipūtimas.

Renginyje skambės ne tik lietuviškasis dūdmaišis. Su mūsų šalies dūdininkais patirtimi dalysis svečiai iš Baltarusijos, Latvijos, Bulgarijos, Slovakijos ir Italijos. Visi jie – ne tik puikūs muzikantai, bet ir meistrai, gebantys pagaminti instrumentą, išmanantys savo krašto dūdmaišio tradicijas. "Geras muzikantas užkrečia noru mokytis groti", – tvirtino renginio pradininkas Gvidas Kovėra.

Anksčiau dūdmaišis buvo primirštas tradicinis lietuvių instrumentas, tačiau šiandien mūsų šalyje retas kuris nėra girdėjęs jo skambesio. Ūku, mašinine, murenka, labanarska dūda ir kitais vardais vadinamą instrumentą bando įvaldyti vis daugiau žmonių, besidominčių etnine muzika ir senosiomis tradicijomis.

Lietuvoje dūdmaišis rašytiniuose šaltiniuose minimas nuo XVI a. Atkeliavusi iš senųjų laikų, ši muzikavimo tradicija ne tik atgyja, bet ir nestokoja šiuolaikinių muzikos kūrėjų sumanymų. 2005 m. bendraminčiai dūdmaišininkai Gvidas Kovėra (Lietuva) ir Todaras Kaškurevičius (Baltarusija) kartu su džiazo atlikėju Petru Vyšniausku A. ir J.Juškų etninės kultūros muziejaus kamine įrašė albumą "Tylos Labanoro". Čia skamba T.Kaškurevičiaus pagal išlikusius autentiškus baltiškųjų dūdmaišių pavyzdžius pagaminti instrumentai. Albumas – dalis UNESCO tarybos remto projekto "Labanoro dūda" ir vienas sėkmingiausių šios tradicijos gaivinimo pavyzdžių.

Šiemet dūdmaišininkai pasirodys trijose erdvėse. Rugsėjo 28 d. A. ir J.Juškų etninės kultūros muziejuje, Vilkijoje, nuo 12 val. vyks praktinis seminaras, o 18 val. – koncertas.

Rugsėjo 29 d. 14 val. dūdmaišiai aidės Raudondvario pilyje, o 18 val. juos dar kartą bus galima išgirsti Babtyno Žemaitkiemio dvare. Gyva, autentiška tradicija lauks visų, užsukusių į 7-ąjį Lietuvos dūdmaišininkų susipūtimą.

Visi renginiai nemokami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių