H. L. Asbjørnsen – džiazo karalienė ir scenos katė

  • Teksto dydis:

Kauno bigbendas, tik ką turėjęs įkvepiančius koncertus Birštono džiazo festivalyje ir Kaune su džiazo fleitininku Néstoru Torresu (Puerto Rikas / JAV), vėl kviečia į unikalų pasimatymą. Šį kartą – su džiazo primadona iš Norvegijos – Hilde Louise Asbjørnsen.

„H. L. Asbjørnsen yra retas ir nuostabus derinys, vienodai ji ir muzikantė, ir poetė, ir pasakotoja. Norvegijos spauda ją pavadino „trys Monro dalys ir viena atostogų dalis“. Hildės Luizės poezija hipnotizuojanti. Jos instrumentinės aranžuotės yra kaip tamsus, brangus šokoladas – sodrus, saldaus skonio, kurio norisi vis daugiau! [Skoot Larsson, Skootsjazz].

Skandinavijos dienų Kaune kontekste, džiazo dainininkė kartu su Kauno bigbendu (vyr. dirigentas Tomas Botyrius) ir koncertą rengiančia KĮ „Kauno santaka“ pristatys dainas H. L. Asbjørnsen autorinį albumą “A Swing Of Its Own”.

H. L. Asbjørnsen – šlovės spinduliuose besimaudanti Norvegijos džiazo dainininkė, dainų autorė ir aktorė. Sakoma, kad savyje talpina daugelį talentų ir per gyvenimą su savo talentais dainininkė keliauja dideliais žingsniais. Nuo pirmojo įrašo “Eleven Nights” („Vienuolika naktų“), iki šių dienų ji išleido trylika džiazo žanro albumų, vaidino daugybėje apdovanojimus pelniusių miuziklų ir laidų. 2016 m. H. L. Asbjørnsen laimėjo komedijos apdovanojimą kaip metų komikė moteris už savo pačios parašytą solo šou “The Lulu Show – Life is a dance on interest”. Spektaklis buvo reguliariai rodomas du metus Norvegijos scenose, o kuomet su režisieriumi Teodoru Jansonu Asbjørnsen išvertė serialą į anglų kalbą, 2017 m. per Edinburgo Fringe festivalyje buvo atlikta virš 20 kartų. Ji taip pat atliko svarbius muzikinius vaidmenis, gastroliavo su savo solo laidomis ir pasirodė televizijoje nuo dirigavimo konkursuose iki viktorinų, tačiau būtent muzika jai yra arčiausiai širdies.

H. L. Asbjørnsen originaliai sumanė atiduoti duoklę aštuonioms didžiausioms istorijos menininkėms. Knyga ir sceninis šou tuo pačiu pavadinimu – “Stardust” („Žvaigždžių dulkės“) pristatė aštuonias legendines praėjusio amžiaus atlikėjas, jų gyvenimus ir muziką – Bokken Lasson, Mae West, Josephine Baker, Bessie Smith, Marlene Dietrich, Edith Piaf, Billie Holiday ir Marilyn Monroe. Džiazo dainininkė, dainų autorė ir kabareto atlikėja H. L. Asbjørnsen dažnai apibūdinama kaip Billie Holiday ir Marilyn Monroe mišinys.

Džiazo naujienų skiltyse Norvegijoje ir Vakarų Europoje H. L. Asbjørnsen pasirodymai visuomet prisatomi efektingai. „Garsas švelnus kaip aksomas, skaniai džiaziškas, sklandus ir malonus. Kvepia 50-ųjų džiazo klubais Niujorke ir Paryžiuje“. [...] H. L. Asbjørnsen yra daugiau nei gryna džiazo dainininkė ar dainų autorė, o angliakalbiai ją vadintų „džiazu informuota dainininke/dainų autore, žanrą kertančia menine siela“[Kristianas Rødvandas]. Dar vaizdingiau dainininkės pasirodymus apibūdina džiazo naujienų apžvalgininkas Terje Mosnes: „[...] Asbjørnsen dainavimas palieka neišdildomą įspūdį – kaip neišdildomos yra dėmės ant leopardo“.

H. L. Asbjørnsen toliau kuria naujas kompozicijas, stiprina asmeninius ryšius su pasaulio džiazo žvaigždėmis. Jos balsą ir kompozicijas galima išgirsti įvairiose sudėtyse – nuo dueto iki bigbendo. H. L. Asbjørnsen sako, kad bėgant metams ji sukūrė antrą šeimą, kurios nariai – Norvegijos džiazo muzikantai, ypač 2019 metais jos įkurtas orkestras „Hilde Louise Orchestra“. Jame kartu su H. L. Asbjørnsen muzikuoja penkiese, o kiekviena daina – tai atskiras spektaklis-pasakojimas-istorija, kuriai H. L. Asbjørnsen sukuria sceninį įvaizdį.

Koncerto scenoje H. L. Asbjørnsen visuomet auditoriją suburia į jaukaus džiazo šeimą, kurioje subalansuotai skleidžiasi humoras, elegancija, sąmojis, melancholija ir energija. Repertuaras visada nustebina, nes susidaro įspūdis, kad dainininkė jį audžia iš naujo, seno, pasiskolinto iš praeities ir mėlynos spalvos garsinio gobeleno. Balandžio 27 d., beveik tarptautinės džiazo dienos išvakarėse, pasitikime H. L. Asbjørnsen ir jos teatrališką autorinių dainų programą KC „Romuva“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių