Šventėje šoks ne tik 110 metų sulaukusį „Suktinį“

Šiemet lietuvių tautiniai sceniniai šokiai švenčia jubiliejų – sukanka 110 metų pirmajam lietuviškam šokiui "Suktinis". Šia proga Vytauto Didžiojo universiteto tautinių šokių ansamblis "Žilvitis" ir Kauno choreografų asociacija "Terpsichorė" kviečia tautinio šokio mylėtojus į šventinį koncertą.

Pirmojo lietuviško šokio užuomazgos siekia 1903 m. spalio 31 d., kai Peterburgo, tuometės Rusijos imperijos sostinės, lietuvių bendruomenės organizuotame vakare pirmą kartą scenoje buvo sušoktas šokis "Suktinis". Šokį scenai pritaikė ir visiems puikiai pažįstamą melodiją "Bitute, pilkoji" harmonizavo Mikas Petrauskas.

VDU, kuriame vyks ir jubiliejui skirtas koncertas, su lietuvių tautiniu sceniniu šokiu susijęs itin stipriai. Sulaukusi kvietimo dalyvauti Londono tarptautiniame festivalyje 1935 m., šio universiteto studentų ir Užsienio reikalų ministerijos tarnautojų grupė leidosi į ekspediciją po Lietuvos kaimus.

Per ekspediciją buvo išmokti ir scenai pritaikyti keli šokiai: "Blezdingėlė", "Kubilas" ir "Kepurinė", kuriems muziką harmonizavo kompozitorius Viktoras Kuprevičius. Pirmoji lietuviško šokio kelionė į Londoną tapo šokio triumfu.

Per ilgus metus, nepaisant okupacijos, lietuvių tautinis sceninis šokis vystėsi ir stiprėjo, buvo sukurta nesuskaičiuojama daugybė tautinių šokių, įvairiuose pasaulio kampeliuose juos atliko šimtai ansamblių, kurių vien Lietuvoje šiuo metu yra apie tris šimtus.

Dalis jų dalyvaus ir jubiliejiniame koncerte, tai – Kauno choreografų asociacijos nariai: Kauno kultūros centro "Tautos namai" tautinių šokių kolektyvai "Suktinis" ir "Šėltinis", Kauno aukstųjų mokyklų ansambliai "Nemunas", "Sėja", "Ave Vita", "Džigūnas", "Rasa", "Pušynėlis", Kauno miesto liaudiškų šokių kolektyvas "Ratava", Kauno kolegijos tautinių šokių kolektyvas, liaudiškos muzikos ir šokių ansamblis "Ratilinis", vaikų ansambliai "Malūnėlis" ir "Kalvelis", miesto mokyklų ansambliai, Birštono kultūros centro tautinių šokių kolektyvas "Kupolė", svečiai – Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro liaudiškų šokių grupė "Kalnapušė", Lietuvos edukologijos universiteto dainų ir šokių ansamblis "Šviesa" bei koncerto organizatoriai – VDU tautinių šokių ansamblis "Žilvitis".

Renginio organizatoriai žada: šventiniame koncerte bus šokamas ne tik "Suktinis", bet ir prisiminta lietuvių tautinio sceninio šokio istorija.


Kas: koncertas "Pirmajam lietuviškam šokiui "Suktinis" – 100 metų".
Kur: VDU Didžiojoje salėje.
Kada: gruodžio 7 d. 16 val.


Šiame straipsnyje: suktinisšokisPaveldas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių