Klaipėdos prekybos centre hidžabą apsivilkusi moteris šokiravo pirkėjus

Hidžabą apsivilkusi moteris viename Klaipėdos prekybos centre ne tik šokiravo pirkėjus, bet ir kėlė socialinį šoką. Šia teatro „ARTYN“ spektaklio reklama buvo siekiama patikrinti, kokie stereotipai vyrauja šiandienėje Klaipėdoje. Spektaklis nesieks pakeisti požiūrio, bet kvies į migracijos problemą pažvelgti iš visų pusių.

Teatro „ARTYN“ režisierė Marta Vendland pasakojo, kad spektaklyje „Mūsų per daug šitam sušiktam laive“ bus apžvelgta globalios migracijos krizės problema, žiūrovai bus kviečiami pasižiūrėti į skirtumus tarp Rytų ir Vakarų pasaulio bei ieškoti atsakymų į klausimą, ar iš tiesų viskas yra taip, kaip atrodo?

„Šio spektaklio sklaidai sugalvojau tokį momentą – spektaklyje vaidins moteris su hidžabu. Aš tą moterį vis išleidžiu Klaipėdoje pasivaikščioti. Nepatikėsite, kokio socialinio rezonanso šitas reikalas sulaukė. Nuo to, kad ją reikia pakarti ir sudeginti, iki klausimo „kas šitą šunį išleido į mūsų gatves?“ – pasakojo režisierė ir pridūrė, kad buvo ir tokių, kurie norėjo moterį užmėtyti akmenimis.

Aš tą moterį vis išleidžiu Klaipėdoje pasivaikščioti. Nepatikėsite, kokio socialinio rezonanso šitas reikalas sulaukė.

M. Vendland įvardijo, kad vienas šio spektaklio tikslų – laužyti įsisenėjusius stereotipus.

„Mes, lietuviai, deja, labai dažnai esame įsikibę savo tiesos. Tad tai kvietimas plačiau pasižiūrėti ir atverti langus į pasaulį bei suprasti, kad visokių yra ir ne visi yra teroristai su bombomis. Aišku, labai slidi tema, bet, manau, teatro tokia užduotis – nebijoti eiti ten, kur slidu, ir pakviesti šiek tiek paslysti kartu“, – tikino režisierė.

Spektaklio veiksmas vyks laive. Anot pašnekovės, laivas pasirinktas neatsitiktinai.

„Spektaklis yra apie migrantus, plaukiančius sukežusiais laiveliais į Italiją. Dažniausiai nuo Maroko krantų jie sėda į nelegalius laivelius ir masiškai plaukia į Italiją, o iš jos pasklinda po visą Europą. Niekam ne naujiena, visi žino, kad tai vyksta. Pas mus Lietuvoje tai matoma šiek tiek mažiau, nes jiems čia šalta, jie čia nenori, bet Vokietija, Prancūzija, Lenkija patiria daug didesnius jų srautus“, – sakė M. Vendland.

Beje, ir žiūrovai plauks laivu, tik kaip tai atrodys – kol kas paslaptis.

„Ir mūsų žiūrovai plauks laivu, kaip tai atrodys, reikia ateiti į spektaklį ir tai pamatyti, bet jie visi, tiesiogine to žodžio prasme, pasiplaukios nuo Maroko krantų link Lampedūzos salos“, – užsiminė režisierė.

Spektaklio premjera – balandžio 30 d. 19 val. Klaipėdos kultūros fabrike (Bangų g. 5A).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių