Molėtų savivaldybė su visuomenininkais įkūrė fondą Radvilų piliai Dubingiuose atkurti

  • Teksto dydis:

Molėtų rajone, Dubingiuose, ketvirtadienį įsteigtas fondas, kuris rūpinsis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) didikų Radvilų pilies atkūrimu.

Viešosios įstaigos „Dubingių pilies fondas“ steigėjais tapo kunigaikštis Maciejus Radziwillas, archeologas Albinas Kuncevičius, Molėtų rajono savivaldybė, Valdovų rūmų direktorius istorikas Vydas Dolinskas, advokatas Laimonas Skibarka, visuomenininkai ir vietos bendruomenės atstovai Virginija Dunauskienė, Eglė Ulienė, Vaidutė Navickaitė-Šakėnienė, Gintaras Grybėnas, Kęstutis Kaminskas, Laura Leškevičiūtė, Greta Valantiejūtė, Aurelijos ir Aurelijaus Rusteikų fondas.

Pasak fondo steigėjų, Dubingių pilis, kaip viena iš Radvilų giminės rezidencijų, turi didelę istorinę ir kultūrinę reikšmę Lietuvai, todėl jos atkūrimas yra svarbus žingsnis išsaugant Lietuvos kultūros paveldą ir stiprinant  tautinę savimonę bei pasitikėjimą savo valstybe.

„Siekiant ją atkurti, įsteigtas „Dubingių pilies fondas“, kurio vienas pagrindinių tikslų – parengti pilies atkūrimo planą ir užsitikrinti finansavimą jo įgyvendinimui“, – teigiama pranešime spaudai.

Fondas taip pat žada šviesti visuomenę apie LDK ir Radvilų giminės istoriją, puoselėti Barboros Radvilaitės legendą Dubingių pilyje.

Planuojama, kad atgimusioje pilyje bus įkurtas muziejus, kuris veiktų kaip vienas iš lietuvių tautos valstybingumo, istorijos ir kultūros centrų.

„Manau, kad tai itin reikšmingas Radvilų giminės įvertinimas, kuriam pritariu ir palaikau, ir, kiek leis galimybės, dalyvausiu pilies atstatymo procese. Visa ši Dubingių bendruomenės susibūrimo ir Dubingių pilies atkūrimo iniciatyvos istorija man yra tik dar vienas įrodymas, kokia nuostabi yra lietuvių tauta“, – sakė M. Radziwillas.

Dubingių piliavietė, kur anksčiau stovėjo pilis, šiuo metu yra Asvejos regioninio parko teritorijoje, Asvejos ežero pusiasalyje, kuris ankščiau buvo sala.

Po Žalgirio mūšio LDK kunigaikštis Vytautas čia pastatė pilį, taip pat fundavo ir pastatė šv. Dvasios vardo bažnyčią. XVI amžiaus pradžioje piliavietė atiteko Radviloms. Nuo to laiko iki XVII amžiaus vidurio Dubingiai neatsiejami nuo Radvilų giminės iškilimo ir suklestėjimo istorijos.

XIV–XVIII amžiais ši ant kalno pastatyta pilis buvo svarbus Lietuvos kultūros, pramonės, gynybos centras, ji taip pat mena karą su Kryžiuočių ordinu, reformaciją.

2003 metais pradėti Dubingių piliavietės archeologiniai tyrimai, jiems vadovavo A. Kuncevičius. Per penkerius metus atkasti Dubingių pilies fragmentai.

Pamatai restauruoti ir užkonservuoti, saugomi specialaus gaubto, tačiau, anot vietos bendruomenės, šiandien to nepakanka – uždengtų pamatų būklė ženkliai prastėja.

2009 metais Dubingių piliavietėje įkurtame Radvilų giminės panteone perlaidoti archeologinių kasinėjimų metu atrastų Radvilų giminės atstovų palaikai: du garsiausi giminės atstovai – LDK kancleris ir didysis etmonas, Barboros Radvilaitės brolis Mikalojus Radvila Rudasis bei jų pusbrolis, LDK kancleris ir didysis maršalka Mikalojus Radvila Juodasis, taip pat dar šeši giminės nariai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anoninui

Anoninui portretas
Nereikia tau čia viesinti savo Ligu ir silpnybiu

Anonimas

Anonimas portretas
silpnaprotystė ir vagystė viename
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių