Su EK pirmininke susitikę prezidentas, premjerė ragina toliau griežtinti sankcijas Rusijai

  • Teksto dydis:

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda bei premjerė Ingrida Šimonytė ragina Europos Sąjungą (ES) dar labiau griežtinti sankcijas Rusijai dėl jos karo Ukrainoje, stiprinti Bendrijos gynybos pramonę.

Šalies vadovai šią poziciją išreiškė ketvirtadienį po susitikimų su Lietuvoje viešinčia Europos Komisijos (EK) pirmininke Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

Kaip nurodė Prezidentūra, G. Nausėda akcentavo būtinybę tęsti ES sankcijų Rusijai politiką ir toliau jas griežtinti. Pasak prezidento, 14-as sankcijų paketas turi taikytis į skausmingiausias Rusijos ekonomikai vietas.

Šalies vadovas taip pat sveikino pasiektą ES susitarimą dėl pelno, gauto iš užšaldytų Rusijos lėšų, perdavimo Ukrainai.

„Privalome Ukrainai reikiamą karinę pagalbą teikti greitai ir efektyviai, turime stiprinti ES gynybos pramonę tam, kad agresorius būtų nugalėtas. Negalime leisti Rusijos agresijai ir toliau keroti Europoje. Jeigu nesustabdysime Putino Ukrainoje, karas ateis į kiekvieno europiečio namus. Neleiskime, kad tai įvyktų“, – pranešime cituojamas G. Nausėda.

Prezidentas su EK pirmininke taip pat aptarė ES plėtros klausimus. Šalies vadovas akcentavo, kad būtina šių metų birželį pradėti derybas dėl narystės ES su Ukraina ir Moldova.

Susitikime aptarta ir kova su Rusijos skleidžiama dezinformacija. Pasak G. Nausėdos, svarbu skirti ypatingą dėmesį istorinei atminčiai ir Europos visuomenių atsparumui didinti.

Su EK vadove susitikusi premjerė pabrėžė, jog nepaisant Rusijos mėginimų įtikinti Vakarų sankcijų neefektyvumu, jų poveikis yra matomas ir „spaudimas turi būti didinamas“.

„Naujas ES susitarimas dėl iš užšaldytų Rusijos lėšų gauto pelno perdavimo Ukrainai yra teisinga ir tęstina kryptis“, – pažymima Vyriausybės pranešime.

Ji taip pat ragino dėti visas pastangas remiant nuo Rusijos agresijos besiginančią Ukrainą „iki jos pergalės“.

Susitikime su U. von der Leyen premjerė taip pat aptarė paramos Ukrainai stiprinimą, ES plėtros klausimus, dėmesio skyrė Rusijos vykdomos dezinformacijos, globalaus ES konkurencingumo stiprinimo, ES žaliosios transformacijos tikslų įgyvendinimo temos.

U. von der Leyen Lietuvoje vieši šaliai minint Europos dieną ir narystės ES 20-metį.


Šiame straipsnyje: Gitanas NausėdaUrsula von der LeyenUkrainakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių