U. von der Leyen sako sieksianti Kinijos sąžiningos konkurencijos

  • Teksto dydis:

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) pirmadienį pareiškė, kad per derybas su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) spaus Pekiną dėl sąžiningos konkurencijos.

„Turime imtis veiksmų, kad konkurencija būtų sąžininga ir nebūtų iškraipoma“, – nurodė U. von der Leyen likus kelioms valandoms iki jos, Xi Jinpingo ir Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Makrono) susitikimo Paryžiuje.

Ji pridūrė, jog ankstesniuose susitikimuose Kinijos prezidentui buvo nurodžiusi, kad dabartinis patekimo į rinką disbalansas yra netvarus ir jį reikia spręsti.

Pastaraisiais mėnesiais EK, kuri yra atsakinga už Europos Sąjungos prekybos klausimus, pradėjo keletą su konkurencija susijusių tyrimų prieš Kiniją.

Praėjusio mėnesio pabaigoje Pekinas įspėjo, kad ES daro žalą jo įvaizdžiui, reaguodamas į tai, kad blokas pradėjo tyrimą dėl medicinos reikmenų viešųjų pirkimų Kinijoje.

Pekiną taip pat papiktino ES tyrimas dėl Kinijos vėjo turbinų tiekėjų Europos rinkai. Atliekant kitus tyrimus daugiausia dėmesio skiriama Pekino subsidijoms saulės moduliams, elektra varomoms transporto priemonėms ir traukiniams.

Pirmadienį EK pirmininkė dar kartą priminė Bendrijos poziciją, kad ES turi mažinti savo priklausomybę nuo Kinijos tiekėjų, bet ne visiškai izoliuotis blokuojant prekybos srautus svarbiausiuose sektoriuose ar taikant jiems sankcijas.

Labai aiškiai vertiname savo santykius su Kinija, kurie yra ne tik vieni sudėtingiausių, bet ir vieni svarbiausių.

 

„Labai aiškiai vertiname savo santykius su Kinija, kurie yra ne tik vieni sudėtingiausių, bet ir vieni svarbiausių“, – sakė U. Von der Leyen.

„Per pastaruosius metus du kartus buvau susitikusi su prezidentu Xi [Jinpingu], praleidome nemažai laiko aptardami ES ir Kinijos santykius – nuo prekybos iki klimato, nuo pasaulinių reikalų iki skaitmeninių klausimų“, – pridūrė ji.

EK pirmininkė taip pat atkreipė dėmesį į perteklinių pajėgumų Kinijoje problemą ir į tai, kad ES bendrovės negali konkuruoti su Kinijos prekėmis, įvežamomis į Bendriją labai mažomis kainomis.

„Šiuo metu Kinija, naudodamasi didžiulėmis subsidijomis, gamina daugiau, nei parduoda dėl silpnos vidaus paklausos. Dėl to susidaro per didelė Kinijos subsidijuojamų prekių, pavyzdžiui, elektromobilių ir plieno, pasiūla, o tai lemia nesąžiningą prekybą“, – teigė ji.

„Europa negali pritarti tokiai rinką iškraipančiai praktikai, kuri gali lemti Europos deindustrializaciją“, – pridūrė U. von der Leyen.

Ji pridūrė, kad susitikime Pekinas bus skatinamas spręsti šių perteklinių pajėgumų problemą, ir pareiškė, kad ES bendradarbiaus su kitomis turtingomis ir kylančiomis ekonomikomis, kurias „vis labiau veikia Kinijos rinkos iškraipymai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vatos letena veikia

Vatos letena veikia portretas
Kamštukus mato a juidu šojeju Eurovizijoj nemato

Pikts

Pikts portretas
Kodel Ursula nepasirupina kad butu normalus šokejai ne juodi EU stojimo 20 meciui Lt Eurovizijoje? Girzada lauk!

Ar avia solutions turi versla Rusijoje?

Ar avia solutions turi versla Rusijoje? portretas
???
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių