ESO: elektrą savarankiškai gaminančių vartotojų skaičius viršijo 100 tūkst.

Gaminančių vartotojų, savarankiškai apsirūpinančių elektra iš nuosavų saulės ar vėjo jėgainių, skaičius Lietuvoje viršija 100 tūkst., pirmadienį skelbia Energetikos ministerija.

„Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) duomenimis, šis skaičius pasiektas balandį į tinklą prijungus 100-tūkstantąjį gaminantį vartotoją, nuosavą saulės elektrinę įsirengusią įmonę „Baltic Refrigeration Group“.

„Šiandien bendra gaminančių vartotojų galia viršija 1 GW (gigavatą), kai bendra visos šalies saulės elektrinių galia yra 1,4 GW. Tai svarus indėlis didinant vietinės elektros energijos gamybą bei siekiant energetinės nepriklausomybės, todėl valstybė ir toliau skatins investicijas į namų ūkių energetinį savarankiškumą“, – pranešime cituojamas energetikos ministras Dainius Kreivys.

Šiuo metu didžioji dalis gaminančių vartotojų yra gyventojai, jų yra apie 86 tūkst., likę 16 tūkst. vartotojų – privataus sektoriaus įmonės ir organizacijos.

Ministerijos teigimu, šiemet privataus ir viešojo sektoriaus įmonėms skirta beveik 800 mln. eurų paramos lėšų, skirtų joms įsigyjant ar įsirengiant nuosavas saulės arba vėjo elektrines.

Juridiniai asmenys šiuo metu gali pretenduoti į lengvatines paskolas atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) plėtrai. Taip pat savivaldybės teikia paramą steigiant energetines bendrijas, kurios įtrauktų verslą, viešąjį sektorių ir socialiai pažeidžiamus gyventojus, kurie dėl lėšų stokos nuosavos saulės elektrinės įsigyti negali.

ESO duomenimis, 64 tūkst. gaminančių vartotojų saulės elektrines įsirengia tame pačiame ar gretimame sklype, dažniausiai – ant pastato stogo. Jų įrengtoji generuoti galia siekia 895 MW (megavatus). Likę 36 tūkst. vartotojų yra nutolusių saulės parkų klientai, kurių įrengtoji generuoti galia – 220 MW, o generuojama galia viršija 1 GW.  

Lietuva siekia, kad 2030 metais elektros energiją savarankiškai gaminančių vartotojų skaičius siektų 300 tūkst.

Saulės ir vėjo energetikos apimtys Lietuvoje nuo 2020 metų išaugo beveik 4 kartus ir dabar viršija pajėgumus, kuriuos planuota pasiekti tik 2025 m. Šiuo metu instaliuotoji saulės ir vėjo galia Lietuvoje sudaro 2,7 GW ir prognozuojama, jog metų pabaigoje ji sieks 3,8 GW.

Energetikos ministerija skelbia, kad Lietuva dabar iš atsinaujinančių šaltinių pagamina beveik pusę reikalingos energijos. Taip pat prognozuojama, kad 2027 metais Lietuva galės pilnai patenkinti tiek verslo, tiek gyventojų poreikius gamindama ir naudodama iš atsinaujinančių šaltinių pagamintą elektrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių