Ministerija: nacionalinio stadiono statybos koncesijos sutarties Seime tvirtinti nereikia

Seimas neprivalo tvirtinti Vilniaus daugiafunkcio komplekso su nacionaliniu stadionu statybos koncesijos sutarties, aiškina Finansų ministerija.

Kai kurie parlamentarai baiminasi, kad po Seimo rinkimų rudenį, nauja valdžia dėl stadiono statybų finansavimo poziciją gali pakeisti ir lėšas nukreipti kitoms reikmėms.  

„Dabar atnaujintas koncesijos sutarties pakeitimo sprendimas skaičiuoja, (kad – BNS) valstybės dalis siekia 45,3 mln. eurų diskontuota verte. Taigi Vyriausybės patvirtintos maksimalių valstybės įsipareigojimų sumos šis pakeitimas po indeksavimo neviršija“, – trečiadienį Biudžeto ir finansų komitete teigė Finansų ministerijos Valstybės turto valdymo departamento direktorė Aušra Vičkačkienė.  

Pasak jos, Koncesijų įstatyme yra nustatyti maksimalūs valstybės įsipareigojimai – 58 mln. eurų. 

„Valstietis“ Valius Ąžuolas priekaištavo, kad nauja valdžia po Seimo rinkimų nepakeis įsipareigojimų dėl investavimo į stadioną.

„Tai (sutarties netvirtinimas Seime – BNS) sudarys labai gerą galimybę atėjus naujiems politikams rudenį tą sutartį išmesti į šiukšlių dėžę. Ir vilniečiai turi pasiruošti tam, ir statytojas, kad rudenį iš Vyriausybės to finansavimo nebebus. Ir visa našta guls ant vilniečių“, – kalbėjo parlamentaras.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariui Algirdui Butkevičiui kilo abejonių dėl diskontavimo (būsimų pinigų dabartinės vertės apskaičiavimo – BNS) taisyklių tinkamo taikymo bei vadžios įsipareigojimų dėl statybų finansavimo.

„Ar tos ilgalaikės, trimetės investicijos bus užtikrintos to objekto savalaikiam finansavimui? Ar yra Vyriausybės nutarime tai numatyta? Bijau, kad neatsitiktų taip, kaip atsitiko 2016 metais su Sporto rūmais“, – teigė A. Butkevičius.

Jis priminė, kad Sporto rūmų renovacija įstrigo, nes tada po Seimo rinkimų nauja Vyriausybė nutarė nebeskirti finansavimo – 10 mln. eurų. 

A. Vičkačkienė tikino, kad taip neatsitiks: „Galiojančioms, pasirašytoms, tinkamai vykdomoms koncesijos sutartims turi būti užtikrintas atsiskaitymas“.

Atsižvelgus į Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) pastabas, daugiafunkcio komplekso su nacionaliniu stadionu projektas miestui ir valstybei gali pigti 25 tūkst. eurų – iki 157,23 mln. eurų, tačiau būsimas koncesininkas atsisakytų anksčiau suteiktų statybos finansavimo nuolaidų.

Vilniaus miesto savivaldybės administracija pakoreguotą projektą gegužės 15 dieną žada teikti sostinės tarybai.

Nekilnojamojo turto bendrovės „Hanner“, ketinančios perimti Nacionalinio stadiono Vilniuje projektą, savininkas Arvydas Avulis anksčiau yra paraginęs valstybės institucijas greičiau priimti sprendimus dėl stadiono statybos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių