Vilniečiai kviečiami į pavasarinę talką Žirmūnuose: bus sodinama daugiau nei 2100 krūmų

Vilniaus miesto savivaldybė kviečia gegužės 11 d. (šeštadienį) nuo 11 val. dalyvauti pavasarinėje sodinimo talkoje. Vilniečiai su šeimomis, kaimynais, draugais kviečiami susirinkti „Rimi“ parduotuvės (Žirmūnų g. 64) automobilių stovėjimo aikštelėje prie Žirmūnų gatvės. Šalia pėsčiųjų tako bus pasodinta daugiau nei 2100 krūmų.

„Kiekvienas esame Vilniaus kūrėjai ir turime dėti pastangas, kad mūsų miestas būtų žalesnis, patogesnis visiems. Itin svarbu žaliąsias erdves kurti ir nuo miesto centro toliau nutolusiuose miegamuosiuose rajonuose – tam, kad bendruomenės galėtų kartu leisti laiką, bendrauti“, – sakė Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Talkos metu bus želdinamas automobilių stovėjimo aikštelę ir pėsčiųjų taką skiriantis žaliasis plotas. Paaugus krūmams bus sukuriamas žalumos barjeras tarp automobilių aikštelės ir  pėsčiųjų tako, formuosis nedidelis pavėsis.

Iš viso bus pasodinta 2100 krūmų: blizgančiųjų kaulenių, beržalapių lanksvų, pilkųjų lanksvų, juoduogių šeivamedžių, raudonlapių veigelių, forsitijų, taip pat putinų ir kalninių pušų. 

„Parinkome krūmų rūšis, kurios atsparios miesto sąlygoms, ištveria karštį, taršą ir išbandytos jau daugelyje Vilniaus miesto gatvių. Vietomis sodinsime ir uogas vedančių krūmų – putinų, šeivamedžių. Jų uogas mėgsta paukščiai, taip prisidedama prie biologinės įvairovės gausinimo“, – kalbėjo „Vilniaus miesto parkų“ kraštovaizdžio architektė Liubou Vinslove. 

Pasodinti krūmelius padės „Vilniaus miesto parkų“ ir apželdinimo įmonės „Stebulė“ specialistai. Neturintieji darbinių pirštinių ir kastuvo šias priemones gaus vietoje. Pasodintais medeliais rūpinsis, juos palaistys ir prižiūrės „Stebulė“.

Dėl biologinės įvairovės gausinimo, prie želdynų bus palikta ir keletas sutręšusių kelmų – natūralių vabzdžių buveinių. „Jau ne tik ekologai, aplinkosaugininkai, bet ir pasaulyje pripažinti kraštovaizdžio architektai, tokie kaip Martha Schwartz, kuri, beje, neseniai lankėsi ir Lietuvoje, kalba, kad nebeturime kitos išeities, kaip bandyti prisitaikyti prie klimato pokyčių. Miestai plečiasi, žemės ūkio plotai plečiasi, ir daugelis gyvūnų, vabzdžių nebeturi kur gyventi. Kalbama apie bičių išnykimo pavojų ir to pasekmes. Miestai turi gausinti ir išlaikyti biologinę įvairovę“, – įsitikinusi „Vilniaus miesto parkų“ patarėja Dovilė Ivanauskienė.

Per keletą metų Vilniuje kartu su gyventojais buvo pasodinta per 23,5 tūkst. krūmų Sietyno, T. Ševčenkos, Šeimyniškių, Žirmūnų, P. Lukšio, Antakalnio gatvėse, Savanorių ir Konstitucijos prospektuose. Dar 12 tūkst. krūmų buvo išdalinta bendruomenėms pasisodinti prie savo namų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Idiotai

Idiotai portretas
Prisodino krumu arti gatviu susikirtimu,tenka rizikingai isvazynet nes per krumus nesimato ar kas atvaziuoja,ypac isvaziuojant is senuku arba nuo lakunu g sukant i desine link verkiu g.

A

A portretas
Ko klerkai nesodina vistiek nieko neveikia kabinetuos

Padaugėjo žydų

Padaugėjo žydų portretas
Žydai suskubo visą miesto augaliją išnaikinti ir pakeisti krūmais, nuo kurių jiem, išsigimėliam, mažiau alergija kyla.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių